GAZİANTEP İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Dağ ve Doğa Yürüyüşü

Gaziantep'te yıllardır Kavaklık'ta, sonraları şehrin dışındaki açık alanlarda birlikte veya ferdi olarak yürüyen kişiler önceleri Dülükbaba'da birlikte düzenli olarak yürüyüşler yapmışlar, daha sonra bu yürüyüşlerini şehir ve hatta ülke dışındaki alanlarda sürdürmüşlerdir. Dülükbaba'da Dülükbaba Yürüyüş Grubu faaliyet göstermekte olup, Türkiye ve Dünya'da Gaziantep Dağcılık ve Doğa Sporları Klübü olarak faaliyette bulunmaktadır.

Çevremizdeki doğal güzellikler hakkında farkındalık yaratmak ve farkındalıkları yaşamak adına hafta sonlarında Gaziantep ilinin değişik yerlerindeki doğal güzellikleri görmek ve bu doğal güzellikler arasında doğa yürüyüşü yapmak amacıyla şehrimizde, GADAK(Gaziantep Dağcılık ve Doğasporları Klubü) kurulmuştur.

Doğa Sporları kent yaşamında artık her yönden önem arz etmekte, hafta sonu ve yıllık tatil için ciddi bir alternatif teşkil etmektedir. Ancak bu bir haftada karar verilerek uygulanacak bir karar değildir. Bir yaşam biçimi olarak doğayla barışık olma hali, en az iyi bir yürüyüş ayakkabısı ve temel doğa yürüyüşü bilgisi gereklidir.

Gaziantep'de dağcılık ve doğa yürüyüşü ile ilgili daha fazla bilgi için:

 

DÜLÜKBABA ORMANI TREKKİNG YOLU'NDA YÜRÜYÜŞ YAPMAK

Dülükbaba Ormanı Gaziantep'in kuzey - batı kısmında kent merkezi ile organize sanayi bölgeleri arasında kalan alanda 306 hektarlık alanda kuruludur.

Ormanlık alan 2009 yılında Orman Bakanlığından Şehitkamil İlçe Belediyesine kiralanmış, 11/07/2011 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Tabiat parkı olarak Uzun Devreli Gelişme Planı (UDGP) yapılmış olup; Orman Bakanlığı tarafından onaylanma aşamasındadır.

Dülükbaba Tabiat Parkı Gaziantep’in en yüksek yerlerindendir. Alan bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun, açık hava rekreasyonu yönünden farklı ve zengin bir potansiyele sahiptir.

Alanda bulunan Dülük Antik Kenti  dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Dünyada bilinen yer altına inşa edilen Mitras Tapınaklarının en büyüğü Dülük’te bulunmuştur. Ayrıca çok sayıda kayaya oyulmuş oda mezarları ve kiliseler mevcuttur.

Ormanın en yüksek yerinde Hititler zamanında tanrılar tanrısı Teşup ve Eski Yunanlılarda  Zeus, Eski Romalılarda Jüpiter ismi ile anılan tanrılar tanrısının yeri olarak adlandırılan tarihi alanda arkeolojik kazılar yapılmakta ve son derece değerli bulgulara ulaşılmaktadır.

Dülükbaba'nın tabiat güzelliği ve tarihi geçmişi ile birlikte uzun yıllardır doğa yürüyüşü yapan Gazianteplilere de enteresan bir güzergah sunmaktadır.

Dülükbaba ana giriş kapısından girildikten sonra 100 mt. ileriden sağa dönülerek 100 m. daha gidildiğinde trekking/doğa yürüyüşü yapmak için gelenlerin araçlarını park edebilecekleri alana varılır. Hemen yolun üst tarafında Şehitkamil Belediyesinin hazırlamış olduğu takriben 1 km. uzunluğunda yürüyüş parkurunda yürüyüş yapabilir, spor aletlerini kullanarak açık havada kondisyon kazanabilirsiniz.

Daha iddialı bir parkur olan orman içindeki stabilize/patika yolu yürüyüş parkuru olarakda belirlenebilir. Gruplar genelde bu parkurda yürümeyi tercih etmektedir. Parkur; tamamen doğal ortamda, etrafı çoğunlukla karaçam, sedir, badem, alıç, meşe ağaçları arasından, istenen zorluk derecesine göre değişik güzergahlardan, kaya mezarları ve tarih boyunca tanrılar tanrısı olarak nitelendirilen Teşup, Zeus ve Jüpiter'in yaşadığına inanılan, etrafa hakim, manzarası inanılmaz derecede güzel dülükbaba tepesinden geçilerek başlangıç noktasına dönülmektedir. 

Dülükbaba'da ayrıca harika bir dağ bisiklet parkuru vardır. Parkurda her yıl bir bisiklet yarışı düzenlenmektedir. Bu parkuru bilmemek bölge bisikletçileri için önemli bir eksikliktir.