GAZİANTEP İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Cemil ALEVLİ

 

 

      

         Bu günkü modern Gaziantep’in ve sanayinin ilk kurucularından birisi olan Cemil Alevli 1901 yılında Gaziantep’te dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında başlayan üretme sevdası onu zaman içerisinde ülkemizin ve dünyamızın en büyük sanayicileri arasına soktu.   Kurtuluş Savaşında Gaziantep’i düşman işgaline karşı savunan kuva-i milliyeciler arasında yer alırken, savaş sonrası yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin modern yüzünün oluşturulmasında önemli görevler üstlendi. 1922 yılında tekstil eğitimi görmek üzere Atatürk’ün talimatıyla Gaziantep’ten Almanya’ya gönderilen 5 öğrenciden birisi oldu.

 

        Mesleki eğitimini üstün başarıyla tamamlayarak Gaziantep’e dönen Cemil Alevli 1928 yılında bu günkü organize sanayinin ilk temeli olarak kabul edilen ve Sümerbank-Gaziantepli iş adamları ortaklığıyla gerçekleştirilecek olan Milli Mensucat Fabrikasını projelendirerek temelinin atılmasını sağladı. 1932 yılında bölgemizin ilk, Türkiye’nin en modern tesislerinden birisi olan Veliç İplik Fabrikası’nı hizmete açarak dünya tekstil devleriyle bu alanda yarışmaya başladı. Yatırımlarıyla büyük istihdam alanı sağlayan Cemil Alevli aynı zamanda Gaziantep sanayisinin gelişmesi için birçok müteşebbisin önünü açmıştır. 1941 ila 1946 yıllarında CHP il başkanı olarak görev alan Cemil Alevli, özel yaşamında ve iş hayatında ki başarılarını siyasi yaşamında göstererek, Gaziantep’in her alandaki sorunlarının çözümü için önemli çalışmalar yapmıştır.

 

         1946-1950 yılları arasında Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Cemil Alevli, devlet yatırımlarının Gaziantep’e yapılması yönünde ki çalışmalara da imza atarak Tekel’in genişletilmesi, kara yollarının geliştirilmesi, eğitim alanında önemli hamlelerin başlatılması gibi kenti yakından ilgilendiren sorunlara çözümler üretmiş ve bu alanlarda önemli hizmetler gerçekleştirmiştir.

 

       Cemil Alevli için eğitim milli kalkınmanın ve Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine giden başarının yoludur. Bunun içindir ki o eğitim ve öğretime büyük önem vermiş, birçok okula yardımlarda bulunmuş ve ilk defa 1952 yılında Yazıcık semtinde Mehlika Alevli İlkokulu’nu, 1963 yılında Karşıyaka semtinde alan üzerine ADSIZ İlkokulunu yaptırmıştır. Mütevazı bir kişiliğe sahip olan Yabancı dil ve çağdaş eğitiminin önemine inanan Cemil Alevli 1963 yılında bir gurup eğitim gönüllüsüyle birlikte bu günkü Gaziantep Kolej Vakfı’nın temellerini atmış ve 1972 yılına kadar Gaziantep Koleji’nin gelişmesi, kalkınması ve toplumun her kesimine hitap edebilmesi için yaşamını bu yola vakfetmiştir.

 

     1922 yılında eğitim için gittiği Almanya’da tenis sporuyla tanışmış ve burada kaldığı süre içerisinde tenis oynamıştır. 1934 yılında yaptırdığı bağ evinin bir bölümüne de bir tenis kortu inşa ettirmiş ve birçok dostuyla burada tenis oynamıştır. Bu gün adına turnuva düzenlenen merhum Cemil Alevli ülkesini, milletini seven ve Atatürkçülüğü özümseyerek yaşamış kent büyüklerimizden birisidir. Cemil Alevli 1 Nisan 1972 tarihinde hayata gözlerini kapatmıştır.